En begravning är en viktig del av sorgarbetet för släkt och vänner att ta avsked och visa omsorg. Även om du inte hör till den avlidnes familj är det hedrande att gå på begravningen. Det betyder mycket för närstående att du kommer. Eftersom det inte är så vanligt förekommande att vi berörs av ett dödsfall så är det heller inte så lätt att veta hur man ska agera. Nedan finns hjälp att finna för besökande till en begravning. Tänk dock på att alltid agera enligt familjens önskemål.

Klädsel

Det vanligaste idag för män är mörk kostym och svart slips. Den närmsta familjen bär oftast vit slips. Kvinnor bär ofta mörk klänning, kjol, byxor, mörka strumpor och en vit scarf alternativt halsduk. Att barn har på sig sina finkläder är alltid rätt. Ibland önskar de anhöriga särskild klädsel, detta framgår i så fall i dödsannonsen.

Tid, sittning

Som gäst är det lagom att komma till ceremonin 15 minuter före begravningen. Oftast sitter de närmast anhöriga på höger sida och gästerna på vänster.

Blommor

Som gäst på begravning tar man ofta med en blomma eller en liten handbukett som läggs vid kistan eller i graven. Idag görs ingen skillnad på män och kvinnor utan den som vill överlämna en blomma gör det.

Minnesgåva

Ibland uppmanas det i annonsen att skänka pengar till välgörenhet. Det framgår i regel av dödsannonsen om det finns önskemål från de anhöriga. Om Ni tvekar är Ni alltid välkomna att rådfråga oss.

Via den avlidnes dödsannons och minnesrum kan du på ett enkelt och säkert sätt ge en minnesgåva här.

Du kan även ge en gåva till Lions Laholms lokala Barnfond Hjärtat

Minnesstund

Efter begravningen är det vanligtvis en minnesstund. Detta är en gemensam stund att hedra och minnas den avlidne tillsammans med de anhöriga. Ofta skapar detta en lättsam avslutning och gemensam stund tillsammans. Anmälan till minnesstund kan Ni göra till oss via denna länk  eller via telefon 0430-182 37.

 

Våra dödsannonser